30.1.2018

18 okulda 4000 öğrenciye eğitim verildi

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü NUÇEP (Nusaybin Çevre Eğitim Projesi) kapsamında paydaş olan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüyle beraber yürütülen çevre eğitimlerinde 2017-2018 eğitim ve öğretim sürecinde bir dönem boyunca 18 okulda 4000 öğrenciye çevre eğitimi verildi.

Küresel ısınma ve insanların doğal kaynakları daha yoğun olarak kullanmaları sonucunda çevre sorunları büyük ölçüde artmıştır. İnsan ile doğa arasındaki ilişkiler giderek bozulmaya başlamış ve bunun sonucu olarak da çevre sorunlarının tartışılması gündeme gelmiştir. Çevre sorunlarına çok çeşitli çözüm yolları önerilse de bunlar içinde sorunların kaynağında, ortaya çıkmadan önlenmesi en kayda değeridir. Bunun için de en önemli faktörün eğitim olduğu birçok çevrelerce kabul edilmektedir.

Sorunların giderilmesi, kalıcı çözümlerin sağlanması ve çevresine daha duyarlı nesillerin yetişmesi için okullardaki çevre eğitiminin gerekliliği önem kazanmıştır. Çevre bilincinin çocuklarda filizlenip yerleşmesinde, doğa sevgisi ve çevre korumacılığının kalıcı davranışlara ve yaşam biçimine dönüşmesinde, eğitimin rolü ve etkisi çok büyüktür. Öğrencilerde çevre bilincinin oluşturulmasıyla beraber çevrelerine karşı daha duyarlı bireyler olarak yetişmeleri hedeflenmektedir. Bu proje ile öğrenciler, okul içinde ve yaşadıkları bölgelerde çevre kirliliğinin önlenmesi, geri dönüşümün ve kaynağında ayrıştırmanın önemini, her türlü çevre sorununun (hava, su, gürültü, görüntü kirliliği, yeşil alan sorunları vb.) ortadan kaldırılması ve çevrenin iyileştirilmesine yönelik çözüm odaklı bakma bilincini oluşturmak hedeflenmiştir.