7.11.2018

Ambalaj atıkların geri dönüşümü.

Nusaybin  Belediyesi olarak Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği doğrultusunda 2017 senesinden beri Nusaybin  Belediyesi ve ÇEVSAN  Atık Geri Dönüşüm Ltd. Şti. arasında ikili protokol imzalanmış olup, Ambalaj Atıklarının kaynağında ayrı toplanabilmesi için Ambalaj Atığı Uygulama Planı hazırlanmıştır. Bu plan doğrultusunda tüm kamu kuruluşlarından, mahalle konaklarından, özel ve devlete bağlı hastane ve sağlık birimlerinden ,okullardan, büyük alışveriş merkezlerinden ve İlçemizde bulunan düzenli siteler ile tüm hanelerden ambalaj atıkları ayrı toplanmaktadır.

Değerlendirilebilir atıkların geri kazanımı, hem ekonomi, hem çevre için faydalıdır. Plastik, cam, metal, kâğıt, seramik, tekstil, kemik ve ahşap gibi malzemeler, depolama alanlarına gömülmek yerine ikincil hammadde olarak değerlendirilebilir. Bu şekilde hem endüstrinin hammadde ihtiyacı azaltılır, endüstriye ekonomik şekilde hammadde temin edilir, hem de hammadde üretimi için harcanan enerji, su vb. tüketimi azaltılır. Ayrıca bu atıkların yoğunluğu genellikle çok düşük olduğu için, büyük bir çöp hacmini oluştururlar. Değerlendirilebilir atıkların ekonomiye geri kazanılmasıyla, depolama sahalarına giden atık hacmi önemli mertebede azaltılır ve depolama sahaların ömrü böylece uzatılır.

Tüm toplama bölgelerinden ayda ortalama 200 ton geri kazanılabilir atık (Kağıt, Karton, Plastik, Cam, Metal) toplanmaktadır. Proje sayesinde; bu atıklar çöp sahasına gömülmek yerine sanayimizde tekrar hammadde olarak kullanılmakta olup, ülkemizin ekonomik olarak tasarruf etmesine ve çevrenin korunmasına ciddi katkılar sağlanmaktadır.

1 ton kağıdın geri dönüşümüyle 17 adet yetişmiş çam ağacının kesilmesi engellenmiş olur.
1 ton cam atığın geri dönüşümüyle 100 Litre benzin tasarrufu sağlanmış olur.
1 ton plastik atığın geri dönüşümüyle 14.000 kW saat enerji tasarrufu sağlanır.
1 ton metal atığın geri dönüşümüyle 1.300 kg hammadde tasarrufu sağlanır.