25.7.2017

Hamidiye Şehitliğinde Çalışmalar Tamamlandı

Kaderine terk edilmiş olan Nusaybin Tarihi Hamidiye Şehitliği'nde Belediyemiz tarafından yürütülen çalışmalar tamamlandı.

Kaymakam/Belediye Bşk. V. Ergün BAYSAL’ın talimatıyla Hamidiye Şehitliği’nde, Ocak ayında başlanan temizlik ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. Onlarca yıl kaderine terk edilip çöp ve moloz döküm merkezine dönüşen tarihi Hamidiye Şehitliği hak ettiği değere kavuşturularak Nusaybin’imizin tarihine ve kültürüne tekrar kazandırıldı.

Hamidiye Şehitliği; tümüyle moloz ve çöpler içerisindeydi. Belediyemizin emekleri sonucunda rütbeli ve erlere ait 23 yetişkin mezar ve sonraki dönemlerde gömülmüş olan 13 çocuk mezarı açığa çıkartılıp koruma altına alınmıştır. Ayrıca çalışmalarda briket duvarlar yerine arkeolojik mimari dokusuna uygun yeni duvarlar inşa edilip, iki çeşme ve ağaç ile çiçek dikimi gerçekleştirilerek kültürel estetiğe kavuşturuldu. 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında ziyaret edilerek, açılışı yapıldı. Hamidiye Şehitliği Anıt kısmındaki kitabesinde 1796 tarihinde görev başında şehit olan askerler için o dönemki Kaymakam Muhyiddin Bey emriyle kabartılarak anıtın yapıldığı ifadesi yer almaktadır. Anıtın etrafı duvarla örülerek kutsal bir alan haline getirilmişti.

Daha önce Şehitlik olduğunu bilmediklerini söyleyen vatandaşlar; Belediyemizin çalışmaları için memnuniyetlerini dile getirerek, Şehitlik önünde her geçişlerinde giriş kapısının önünde ellerini açarak hem şehitlerimizin aziz ruhları hem de Hamidiye Şehitleri için dua ettiklerini dile getirdiler.