12.9.2018

PROF. DR. Hayat ERKANAL, "Gırnavaz Höyüğü" konferansı düzenledi

Gırnavas Höyüğünde uzun yıllar arkeolojik çalışmalar yürüten Arkeoloji Profesörü Hayat ERKANAL, ilçemizde düzenlediği seminerle birlikte vatandaşlarımıza çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Mitanni Kültür Merkezinde düzenlenen konferans, Nusaybin tanıtım videosuyla başladı. Daha sonra 1982 - 1991 tarihleri arasında eskiçağ kültürleri bakımından bölge ve dünyanın en önemli arkeolojik höyüklerinden biri olan Gırnavaz Höyükte kazı çalışmaları başkanlığını yürüten Prof. Dr. Hayat ERKANAL tarafından konferans verildi.

Mezopotamya tarihi hakkında kısa bir açıklama yapan ERKANAL, Mezopotamya’nın önemine değindi.

Daha sonra Gırnavaz Höyüğü, kazı çalışmaları ve çalışmalar sırasında çıkan eserler hakkında bilgi veren ERKANAL, kazılar sırasında karşılarına çıkan tarihi dönem tabakaları ve tarihleri hakkında açıklamalarda bulundu. Kazılardan elde ettikleri tabletlerde Gırnavaz'ın adının 'Nabula', Çağ çağ deresinin adının ise 'Harmiş' olduğunu öğrendiklerini belirten Erkanal: "Tabletler tapu senetleri gibiydi. Bölgenin tam olarak konumunu yansıtıyordu. Tabletler malın satış belgesi, evlenmek, karı - koca hakları gibi her şey en ince ayrıntısına kadar yazılmıştı" dedi.

Konferanstan sonra sahneye davet edilen Kaymakam/Belediye Başkan Vekili Ergün BAYSAL, konferansın ilçemiz tarihi için çok önemli olduğunu kaydetti. Sayın BAYSAL, Nusaybin tarihini anlatan programların devam etmesi temennisinde bulundu.