26.1.2017

Zeynel Abidin Camii ve Külliyesi Bahçesinde Peyzaj Çalışması

Zeynel Abidin Camii ve Külliyesine Peyzaj çalışmalarına başlanılmıştır. Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Mardin Arkeoloji Müze Müdürlüğü, Belediyemize Zeynel Abidin Camisi ve Külliyesinin bahçesine peyzaj ve çevre düzenlemesi için başvuruda bulunmuşlardır. Kültür inanç parkı olarak bir bütün halde değerlendirildiğinde iki mabedin aynı avlu içine alınarak, yörenin iklim koşularına uygun ağaç dikimi ve yepyeni peyzaj çalışmasıyla kültür inanç parkı olarak yeni bir çehre kazanacaktır.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Mardin Arkeoloji Müze Müdürlüğü Zeynel Abidin Camii ve Külliyesinin güney ön kısmındaki bahçesine peyzaj çalışmaları için başvuruda bulunuldu. Belediyemiz yetkililerince bahse konu alanda yapılan inceleme göre kısmen ağaçların hastalıklı olduğu ve bunun dışında kalan karaçam ağaçların ise yaşlarını doldurduğu gözlemlenmiştir.  Dolayısıyla tehlike arz ettikleri ve ziyarete gelen vatandaşların üzerine devrilme riskinin olduğunu tespit edilmiştir. Bu nedenle karaçam ağaçları kesilip yerlerine yöre iklimine uygun yeniden ağaç dikimi yapılarak,  bahçenin iki bölümüne de yürüyüş yoları ve kamelyaların yapılması gibi yepyeni bir peysaj çalışması ile binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olan Zeynelabidin Camii ve Külliyesi yepyeni bir görünüme kavuşacaktır.